GP Verenigde Staten 2024

Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten 2024

Circuit of the Americas (COTA)

Locatie: Austin, Texas, Verenigde Staten
Lengte: 5,513 km
Ronden: 56
Eerste Grand Prix: 2012
Snelste ronde: 1:36.169 (2019)

De Grand Prix van de Verenigde Staten wordt gehouden op het Circuit of the Americas (COTA), een modern en uitdagend circuit in Austin, Texas. Het circuit staat bekend om zijn bochtige secties, hoogteverschillen en het lange rechte stuk waar coureurs hun topsnelheden kunnen bereiken.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van de Verenigde Staten heeft sinds zijn introductie in 2012 enkele memorabele winnaars gekend. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Max Verstappen
  • 2022: Max Verstappen
  • 2021: Max Verstappen
  • 2020: Geen race vanwege COVID
  • 2019: Valtteri Bottas

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van de Verenigde Staten 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

Eerste vrije training18 oktober19:30 – 20:30
Sprint shootout18 oktober23:00 – 00:00
Sprintrace19 oktober20:00 – 21:00
Kwalificatie20 oktober00:00 – 01:00
Race20 oktober21:00 – 23:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van de Verenigde Staten op het Circuit of the Americas biedt een unieke uitdaging vanwege het gevarieerde circuitontwerp. Het circuit heeft een lengte van 5,513 km en 56 ronden. De baan is geïnspireerd door enkele van de beroemdste bochten uit de Formule 1-geschiedenis, waaronder een replicatie van de Maggotts-Becketts-Chapel-combinatie van Silverstone en de Hockenheimring’s arena-sectie.

Een van de meest opvallende kenmerken van COTA is de klim naar bocht 1, een scherpe haarspeldbocht die gevolgd wordt door een technische sectie van snelle bochten en rechte stukken. Deze eerste bocht biedt vaak spectaculaire inhaalacties en is cruciaal voor het succes tijdens de race.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Grand Prix van de Verenigde Staten op COTA werd gehouden in 2012 en werd gewonnen door Lewis Hamilton. Het circuit heeft sindsdien een vaste plek op de kalender en is populair bij zowel coureurs als fans vanwege de uitdagende lay-out en de uitstekende faciliteiten.

Een van de meest gedenkwaardige races was die van 2018, waar Kimi Räikkönen zijn eerste overwinning in meer dan vijf jaar behaalde. De race van 2021 was ook memorabel vanwege het spannende gevecht tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton, waarbij Verstappen uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam.

Strategische Uitdagingen

Het Circuit of the Americas biedt verschillende strategische uitdagingen. De mix van hoge snelheid en technische secties vereist een goede balans tussen downforce en topsnelheid. Teams moeten ervoor zorgen dat hun auto’s voldoende grip hebben in de bochten, terwijl ze ook competitief blijven op de lange rechte stukken.

Bandenbeheer is cruciaal, vooral omdat het asfalt van COTA ruw kan zijn en de hoge temperaturen in Texas de banden zwaar kunnen belasten. Teams moeten hun pitstopstrategieën zorgvuldig plannen om ervoor te zorgen dat ze op het juiste moment de juiste banden gebruiken.

De eerste bocht, met zijn steile klim en scherpe haarspeldbocht, biedt veel inhaalmogelijkheden maar kan ook tot incidenten leiden, vooral in de openingsronde. Het is belangrijk dat coureurs hier agressief maar ook voorzichtig zijn om schade te vermijden.

Fanervaring

COTA biedt een geweldige ervaring voor fans, met uitstekende faciliteiten en zichtpunten rond het circuit. De combinatie van de race-actie en de bruisende sfeer in Austin maakt het een populaire bestemming voor racefans. Naast de race zijn er tal van evenementen en activiteiten rond het circuit, waaronder concerten en fanfestivals.

De stad Austin zelf biedt veel om te verkennen, van live muziek en heerlijke eetgelegenheden tot culturele attracties en de prachtige omgeving. Het raceweekend in Austin is een mix van spannende races en ontspanning, wat het tot een onvergetelijke ervaring maakt.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht