GP Spanje 2024

Formule 1 Grand Prix van Spanje 2024

Circuit de Barcelona-Catalunya

Locatie: Montmeló, Spanje
Lengte: 4,675 km
Ronden: 66
Eerste Grand Prix: 1991
Snelste ronde: 1:18.183 (2008)

De Grand Prix van Spanje vindt plaats op het Circuit de Barcelona-Catalunya, een favoriet onder teams en coureurs dankzij de gevarieerde mix van bochten en rechte stukken. Dit circuit is een vast onderdeel van de Formule 1-kalender sinds 1991 en biedt een goede test voor de aerodynamische prestaties van de auto’s.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van Spanje heeft in de afgelopen jaren vele spannende races en opmerkelijke overwinningen gezien. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Max Verstappen
  • 2022: Max Verstappen
  • 2021: Lewis Hamilton
  • 2020: Lewis Hamilton
  • 2019: Lewis Hamilton

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van Spanje 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

1e Vrije Training21 juni 202413:30 – 14:30
2e Vrije Training21 juni 202417:00 – 18:00
3e Vrije Training22 juni 202412:30 – 13:30
Kwalificatie22 juni 202416:00 – 17:00
Race23 juni 202415:00 – 17:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van Spanje wordt verreden op het Circuit de Barcelona-Catalunya, gelegen in Montmeló, nabij Barcelona. Dit circuit is bekend om zijn technische secties en uitdagende bochtencombinaties, wat het tot een favoriet maakt voor zowel coureurs als teams. De baan wordt vaak gebruikt voor wintertests, wat betekent dat de teams veel data hebben en goed voorbereid zijn op de raceomstandigheden.

Het circuit biedt een mix van hoge snelheid rechte stukken, zoals het start/finish recht stuk, en trage, technische secties zoals het stadiongedeelte. Dit maakt het een uitstekende plek om de aerodynamische efficiëntie en balans van de auto’s te testen. Het weer in mei kan variëren van mild tot warm, wat de raceomstandigheden verder kan beïnvloeden.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Grand Prix van Spanje op het huidige circuit werd gehouden in 1991 en sindsdien heeft het vele memorabele momenten gehost. Het circuit is beroemd om zijn uitdagende layout, die technische precisie en aerodynamische stabiliteit vereist. De Spaanse GP is ook bekend om de grote hoeveelheden data die teams hier verzamelen tijdens de wintertests, waardoor ze goed voorbereid aan de start verschijnen.

Een van de meest memorabele races vond plaats in 1996, toen Michael Schumacher zijn eerste overwinning voor Ferrari behaalde in natte omstandigheden, waarmee hij zijn reputatie als regenmeester bevestigde. In 2016 maakte Max Verstappen geschiedenis door als jongste coureur ooit een Grand Prix te winnen, na een spectaculaire race waarin hij de leiding overnam na een crash tussen de beide Mercedes-coureurs.

Strategische Uitdagingen

Het Circuit de Barcelona-Catalunya staat bekend om zijn uitdagende lay-out die zowel de banden als de aerodynamische capaciteiten van de auto’s test. De coureurs moeten een balans vinden tussen snelheid op de rechte stukken en grip in de bochten. Het circuit biedt beperkte inhaalmogelijkheden, wat de kwalificatiepositie extra belangrijk maakt. Bandenbeheer is cruciaal op dit circuit vanwege de hoge slijtage, vooral in de snelle rechterbochten.

Fanervaring

Het Circuit de Barcelona-Catalunya biedt uitstekende faciliteiten voor fans, met veel tribunes die een goed uitzicht bieden op de baan. De nabijheid van Barcelona maakt het een aantrekkelijke bestemming voor racefans die de race willen combineren met een bezoek aan deze bruisende stad, bekend om zijn cultuur, keuken en architectuur.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht