GP Singapore 2024

Formule 1 Grand Prix van Singapore 2024

Marina Bay Street Circuit

Locatie: Marina Bay, Singapore
Lengte: 5,063 km
Ronden: 61
Eerste Grand Prix: 2008
Snelste ronde: 1:41.905 (2018)

De Grand Prix van Singapore wordt gehouden op het Marina Bay Street Circuit, een uitdagend stratencircuit dat bekend staat om zijn nachtrace en unieke sfeer. Dit circuit, gelegen in het hart van Singapore, biedt een spectaculair decor voor de Formule 1, met de stad die verlicht is door duizenden lichten.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van Singapore heeft sinds zijn introductie in 2008 al enkele memorabele winnaars en races gekend. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Carlos Sainz
  • 2022: Sergio Pérez
  • 2021: Geen race vanwege COVID
  • 2020: Geen race vanwege COVID
  • 2019: Sebastian Vettel

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van Singapore 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

1e Vrije Training20 september 202411:30 – 12:30
2e Vrije Training20 september 202415:00 – 16:00
3e Vrije Training21 september 202411:30 – 12:30
Kwalificatie21 september 202415:00 – 16:00
Race22 september 202414:00 – 16:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van Singapore op het Marina Bay Street Circuit is een van de meest uitdagende races van het seizoen. Het circuit heeft een lengte van 5,063 km en bestaat uit 61 ronden. Het is een van de weinige nachtraces op de kalender, wat zorgt voor een unieke en spectaculaire sfeer. De baan heeft 23 bochten, wat betekent dat de coureurs continu bezig zijn met sturen en remmen.

Het stratencircuit is berucht om zijn moeilijkheidsgraad, met nauwe bochten, harde remzones en weinig marge voor fouten. De coureurs moeten zeer nauwkeurig zijn en hun concentratie behouden gedurende de hele race, aangezien een kleine fout grote gevolgen kan hebben.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Grand Prix van Singapore vond plaats in 2008 en was de eerste nachtrace in de geschiedenis van de Formule 1. Sindsdien is het een vaste waarde op de kalender en geliefd bij zowel coureurs als fans. Het circuit heeft enkele memorabele races en momenten opgeleverd, zoals de controversiële crash van Nelson Piquet Jr. in 2008 die het verloop van de race veranderde.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Singaporese Grand Prix is de fysieke en mentale uitdaging die het circuit biedt. Door de hoge luchtvochtigheid en temperaturen, zelfs ’s nachts, worden de coureurs zwaar op de proef gesteld. Het is een van de langste races van het seizoen, vaak tot de maximale tijdslimiet van twee uur.

Strategische Uitdagingen

Het Marina Bay Street Circuit biedt verschillende strategische uitdagingen. De hoge downforce-instellingen zijn essentieel vanwege de vele bochten, maar dit komt ten koste van topsnelheid op de korte rechte stukken. Bandenbeheer is cruciaal, aangezien de warmte en het asfalt veel van de banden vragen. Teams moeten een balans vinden tussen snelheid en duurzaamheid van de banden om succesvol te zijn.

De veiligheidsauto speelt vaak een grote rol in de strategieën tijdens de Singaporese Grand Prix. Door de nauwe baan en de neiging tot incidenten, is de kans op een safety car hoog. Dit kan de strategieën van teams drastisch veranderen en vraagt om flexibiliteit en snelle beslissingen.

Fanervaring

De Singaporese Grand Prix biedt een unieke ervaring voor fans, met het spectaculaire nachtdecor en de bruisende sfeer van de stad. Het circuit biedt uitstekende faciliteiten voor toeschouwers, met veel tribunes en zichtpunten die een goed uitzicht op de baan bieden. De combinatie van de race en de lichtshows, concerten en andere evenementen rondom de Grand Prix maken het een onvergetelijke ervaring.

Naast de race biedt Singapore tal van culturele en recreatieve activiteiten. Bezoekers kunnen genieten van de rijke geschiedenis, moderne architectuur en diverse keuken van de stad. Het raceweekend in Singapore is een mix van spannende races en culturele ontdekkingen, wat het tot een van de hoogtepunten van het Formule 1-seizoen maakt.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht