GP Saoedi-Arabië 2024

Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië 2024

Jeddah Street Circuit

Locatie: Jeddah, Saoedi-Arabië
Lengte: 6,174 km
Ronden: 50
Eerste Grand Prix: 2021
Snelste ronde: 1:30.734 (2022)

De Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt gehouden op het Jeddah Street Circuit, een snel en uitdagend stratencircuit aan de kust van de Rode Zee. Het circuit is een van de nieuwste en meest spectaculaire toevoegingen aan de Formule 1-kalender.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van Saoedi-Arabië is pas recent toegevoegd aan de Formule 1-kalender, maar heeft al enkele memorabele winnaars gekend. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Sergio Pérez
  • 2022: Max Verstappen
  • 2021: Lewis Hamilton

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

1e Vrije Training7 maart 202414:30 – 15:30
2e Vrije Training7 maart 202418:00 – 19:00
3e Vrije Training7 maart 202414:30 – 15:30
Kwalificatie8 maart 202418:00 – 19:00
Race9 maart 202418:00 – 20:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van Saoedi-Arabië op het Jeddah Street Circuit biedt een uitdagende en unieke ervaring voor de coureurs. Het circuit heeft een lengte van 6,174 km en bestaat uit 50 ronden. Het circuit is een van de snelste stratencircuits ter wereld, met hoge snelheden en een technische layout die precisie en vaardigheid vereist.

Het Jeddah Street Circuit staat bekend om zijn lange rechte stukken en snelle bochten, wat zorgt voor spannende races en veel inhaalmogelijkheden. De baan is smal en biedt weinig ruimte voor fouten, wat extra uitdagingen met zich meebrengt voor de coureurs.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Grand Prix van Saoedi-Arabië werd gehouden in 2021 en het evenement heeft sindsdien zijn stempel gedrukt op de Formule 1-kalender. Het circuit staat bekend om zijn spannende races en de unieke nachtrace-omgeving, die zorgt voor een spectaculaire sfeer.

Een van de meest gedenkwaardige races was de inaugurele race in 2021, waar Lewis Hamilton en Max Verstappen tot het uiterste gingen in hun strijd om het kampioenschap. De race van 2022 was ook bijzonder, met een spannende strijd tussen Verstappen en Leclerc, waarbij Verstappen uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam.

Strategische Uitdagingen

Het Jeddah Street Circuit biedt verschillende strategische uitdagingen. De lange rechte stukken en snelle bochten vereisen een goede balans tussen topsnelheid en downforce. Teams moeten ervoor zorgen dat hun auto’s voldoende grip hebben in de bochten, terwijl ze ook competitief blijven op de rechte stukken.

Bandenbeheer is cruciaal, vooral omdat de hoge snelheid van het circuit extra druk op de banden legt. Teams moeten hun pitstopstrategieën zorgvuldig plannen om ervoor te zorgen dat ze op het juiste moment de juiste banden gebruiken. De kans op safety cars is ook hoog vanwege de nauwe baan en de hoge snelheden, wat flexibiliteit in de strategieën vereist.

De nachtrace-omgeving brengt ook extra uitdagingen met zich mee, zoals veranderende temperaturen en zichtomstandigheden, waar de teams en coureurs zich op moeten aanpassen.

Fanervaring

De Grand Prix van Saoedi-Arabië biedt een geweldige ervaring voor fans, met de unieke sfeer van een nachtrace en de moderne faciliteiten van het Jeddah Street Circuit. Het circuit biedt uitstekende faciliteiten voor toeschouwers, met veel tribunes en zichtpunten die een goed uitzicht op de baan bieden. De combinatie van de race en de bruisende sfeer van Jeddah maakt het een onvergetelijke ervaring.

Naast de race biedt Jeddah tal van entertainment- en recreatieve activiteiten. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige stranden, luxe resorts en de rijke cultuur van de stad. Het raceweekend in Jeddah is een mix van spannende races en culturele ontdekkingen, wat het tot een van de hoogtepunten van het Formule 1-seizoen maakt.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht