GP Monaco 2024

Formule 1 Grand Prix van Monaco 2024

Circuit de Monaco

Locatie: Monte Carlo, Monaco
Lengte: 3,337 km
Ronden: 78
Eerste Grand Prix: 1950
Snelste ronde: 1:12.909 (2021)

De Grand Prix van Monaco is een van de meest iconische en prestigieuze races op de Formule 1-kalender. Gelegen in de straten van Monte Carlo, biedt dit stratencircuit een unieke en uitdagende ervaring voor coureurs, met nauwe bochten en hoogteverschillen die precisie en vaardigheid vereisen.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van Monaco heeft door de jaren heen enkele van de meest legendarische winnaars gekend. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Max Verstappen
  • 2022: Sergio Pérez
  • 2021: Max Verstappen
  • 2020: Geen race (afgelast)
  • 2019: Lewis Hamilton

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van Monaco 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

1e Vrije Training24 mei 202413:30 – 14:30
2e Vrije Training24 mei 202417:00 – 18:00
3e Vrije Training25 mei 202412:30 – 13:30
Kwalificatie25 mei 202416:00 – 17:00
Race26 mei 202415:00 – 17:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van Monaco op het Circuit de Monaco biedt een unieke en uitdagende ervaring voor de coureurs. Het circuit heeft een lengte van 3,337 km en bestaat uit 78 ronden. Het stratencircuit staat bekend om zijn nauwe bochten, hoogteverschillen en het gebrek aan uitloopzones, wat zorgt voor een extreem uitdagende race waarin fouten zelden worden vergeven.

Belangrijke bochten zoals Sainte Devote, de hairpin bij Grand Hotel, en de snelle sectie door de tunnel maken Monaco tot een circuit waar precisie en consistentie essentieel zijn. De coureurs moeten hun vaardigheden maximaal benutten om hier succesvol te zijn.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Grand Prix van Monaco werd gehouden in 1950, en het evenement is sindsdien een van de meest prestigieuze en iconische races in de autosport. Het circuit door de smalle straten van Monte Carlo biedt een unieke uitdaging en heeft een rijke geschiedenis van legendarische momenten en spectaculaire races.

Een van de meest gedenkwaardige races was die van 1984, toen Ayrton Senna indruk maakte in de regen in zijn Toleman. In 1992 verdedigde Ayrton Senna zijn positie tegen Nigel Mansell in een van de meest spannende races in de geschiedenis van de Grand Prix. Meer recent, in 2018, won Daniel Ricciardo ondanks problemen met zijn auto, wat zijn vaardigheden en doorzettingsvermogen benadrukte.

Strategische Uitdagingen

Het Circuit de Monaco biedt verschillende strategische uitdagingen. Vanwege de nauwe straten en het gebrek aan inhaalmogelijkheden is de kwalificatie van cruciaal belang. Een goede startpositie is essentieel, omdat inhalen tijdens de race extreem moeilijk is.

Bandenbeheer speelt ook een belangrijke rol, vooral vanwege de gladde en onvoorspelbare aard van het stratencircuit. Teams moeten hun pitstopstrategieën zorgvuldig plannen om posities te behouden en te voorkomen dat ze vast komen te zitten achter tragere auto’s.

Het weer kan ook een rol spelen, met regen die de race-omstandigheden drastisch kan veranderen en kan leiden tot incidenten en safety car-situaties. Dit vereist flexibiliteit in de strategieën en een focus op precisie en consistentie van de coureurs.

Fanervaring

De Grand Prix van Monaco biedt een unieke en luxe ervaring voor fans, met de prachtige omgeving van Monte Carlo en de glamoureuze sfeer van het evenement. Het circuit biedt verschillende uitkijkpunten, waaronder de beroemde tribunes bij het zwembad en het uitzicht vanaf de heuvels rond het circuit.

Naast de race biedt Monaco tal van entertainment- en recreatieve activiteiten. Bezoekers kunnen genieten van de luxe jachten in de haven, het casino van Monte Carlo, en de chique restaurants en winkels. Het raceweekend in Monaco is een combinatie van spannende races en de glamoureuze levensstijl van de rijken en beroemden, wat het tot een van de hoogtepunten van het Formule 1-seizoen maakt.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht