GP Mexico

Formule 1 Grand Prix van Mexico 2024

Autódromo Hermanos Rodríguez

Locatie: Mexico-Stad, Mexico
Lengte: 4,304 km
Ronden: 71
Eerste Grand Prix: 1963
Snelste ronde: 1:17.774 (2019)

De Grand Prix van Mexico vindt plaats op het Autódromo Hermanos Rodríguez, een historisch circuit gelegen in het hart van Mexico-Stad. Het circuit staat bekend om zijn unieke layout en de bijzondere atmosfeer gecreëerd door de enthousiaste Mexicaanse fans.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van Mexico heeft door de jaren heen vele memorabele winnaars gekend. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Max Verstappen
  • 2022: Max Verstappen
  • 2021: Max Verstappen
  • 2020: Geen race vanwege COVID
  • 2019: Lewis Hamilton

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van Mexico 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

1e Vrije Training25 oktober 202420:30 – 21:30
2e Vrije Training25 oktober 202400:00 – 01:00
3e Vrije Training26 oktober 202419:30 – 20:30
Kwalificatie26 oktober 202422:00 – 23:00
Race27 oktober 202421:00 – 23:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van Mexico op het Autódromo Hermanos Rodríguez biedt een unieke uitdaging vanwege het gevarieerde circuitontwerp en de hoge ligging. Het circuit heeft een lengte van 4,304 km en bestaat uit 71 ronden. Een van de meest opvallende kenmerken van het circuit is het stadiongedeelte, waar de baan door een oud honkbalstadion slingert, wat zorgt voor een unieke en indrukwekkende sfeer.

Het circuit biedt een mix van lange rechte stukken en technische secties, wat zorgt voor spannende races en veel inhaalmogelijkheden. De hoge ligging van Mexico-Stad betekent ook dat de lucht dunner is, wat invloed heeft op de motorprestaties en de aerodynamica van de auto’s.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Grand Prix van Mexico werd gehouden in 1963 en het evenement is sindsdien een belangrijk onderdeel van de Formule 1-kalender geworden. Het circuit is vernoemd naar de beroemde Mexicaanse coureurs Ricardo en Pedro Rodríguez. In 2015 keerde de Grand Prix van Mexico terug naar de kalender na een afwezigheid van 23 jaar, en sindsdien is het een van de populairste races van het seizoen.

Een van de meest memorabele races was die van 2017, waar Max Verstappen de overwinning behaalde en Lewis Hamilton zijn vierde wereldtitel veiligstelde. De race van 2019 was ook bijzonder, toen Lewis Hamilton won na een strategische masterclass van Mercedes.

Strategische Uitdagingen

Het Autódromo Hermanos Rodríguez biedt verschillende strategische uitdagingen. De hoge ligging van het circuit zorgt voor minder downforce en verminderde motorprestaties, waardoor teams hun auto’s anders moeten afstellen dan op andere circuits. Dit vraagt om een goede balans tussen topsnelheid op de rechte stukken en grip in de bochten.

Bandenbeheer is cruciaal, aangezien het ruwe asfalt en de hoge temperaturen de banden zwaar kunnen belasten. Teams moeten hun pitstopstrategieën zorgvuldig plannen om ervoor te zorgen dat ze op het juiste moment de juiste banden gebruiken.

De start en de eerste bocht zijn ook cruciaal, omdat de lange rechte stuk naar de eerste bocht vaak zorgt voor spectaculaire inhaalacties en soms ook voor incidenten. Het is belangrijk dat coureurs hier agressief maar ook voorzichtig zijn om schade te vermijden.

Fanervaring

De Grand Prix van Mexico biedt een geweldige ervaring voor fans, met de unieke sfeer van het stadiongedeelte en de enthousiaste Mexicaanse fans die een bijzondere ambiance creëren. Het circuit biedt uitstekende faciliteiten voor toeschouwers, met veel tribunes en zichtpunten die een goed uitzicht op de baan bieden.

Naast de race biedt Mexico-Stad tal van culturele en recreatieve activiteiten. Bezoekers kunnen genieten van de rijke geschiedenis, de prachtige architectuur en de heerlijke Mexicaanse keuken. Het raceweekend in Mexico-Stad is een mix van spannende races en culturele ontdekkingen, wat het tot een onvergetelijke ervaring maakt.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht