GP Lusail 2024

Formule 1 Grand Prix van Lusail 2024

Lusail International Circuit

Locatie: Lusail, Qatar
Lengte: 5,380 km
Ronden: 57
Eerste Grand Prix: 2021
Snelste ronde: 1:23.196 (2021)

De Grand Prix van Lusail vindt plaats op het Lusail International Circuit, een modern circuit gelegen in Qatar. Het circuit staat bekend om zijn technische layout en de unieke ervaring van een nachtrace in de woestijn.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van Lusail is een recente toevoeging aan de Formule 1-kalender, maar heeft al enkele memorabele winnaars gekend. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Max Verstappen
  • 2021: Lewis Hamilton

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van Lusail 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

Eerste vrije training29 november 202414:30 – 15:30
Sprint shootout29 november 202418:00 – 19:00
Sprintrace29 november 202414:00 – 15:00
Kwalificatie30 november 202418:00 – 19:00
Race1 december 202418:00 – 20:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van Lusail op het Lusail International Circuit biedt een uitdagende en unieke ervaring voor de coureurs. Het circuit heeft een lengte van 5,380 km en bestaat uit 57 ronden. Het circuit combineert lange rechte stukken met technische bochten, wat zorgt voor een spannende race met veel inhaalmogelijkheden.

Een van de opvallende kenmerken van het Lusail International Circuit is de verlichting. Omdat de race ’s avonds wordt gehouden, is het hele circuit verlicht, wat zorgt voor een spectaculaire sfeer en unieke uitdagingen op het gebied van zichtbaarheid en temperatuurbeheer.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Grand Prix van Lusail werd gehouden in 2021 en werd gewonnen door Lewis Hamilton. Sindsdien is het evenement een vaste waarde op de Formule 1-kalender geworden, bekend om zijn opwindende races en het unieke karakter van een nachtrace in de woestijn.

Een van de meest gedenkwaardige races was die van 2021, waar Lewis Hamilton een dominante overwinning behaalde in de inaugurele race. De race van 2022 was ook opmerkelijk, met Max Verstappen die zijn rijvaardigheden demonstreerde op het technische circuit en een spannende overwinning behaalde.

Strategische Uitdagingen

Het Lusail International Circuit biedt verschillende strategische uitdagingen. De lange rechte stukken en de technische bochten vereisen een goede balans tussen topsnelheid en downforce. Teams moeten ervoor zorgen dat hun auto’s voldoende grip hebben in de bochten, terwijl ze ook competitief blijven op de rechte stukken.

Bandenbeheer is cruciaal, aangezien het asfalt van het circuit en de hoge temperaturen in Qatar de banden zwaar kunnen belasten. Teams moeten hun pitstopstrategieën zorgvuldig plannen om ervoor te zorgen dat ze op het juiste moment de juiste banden gebruiken.

De race wordt ’s avonds verreden, wat betekent dat de temperatuur snel kan dalen, wat invloed heeft op de bandenslijtage en de prestaties van de auto’s. Coureurs en teams moeten hier rekening mee houden bij het plannen van hun strategieën.

Fanervaring

De Grand Prix van Lusail biedt een geweldige ervaring voor fans, met de unieke sfeer van een nachtrace en de moderne faciliteiten van het Lusail International Circuit. Het circuit biedt uitstekende faciliteiten voor toeschouwers, met veel tribunes en zichtpunten die een goed uitzicht op de baan bieden.

Naast de race biedt Qatar tal van culturele en recreatieve activiteiten. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige woestijnlandschappen, de moderne architectuur en de rijke cultuur van het land. Het raceweekend in Lusail is een mix van spannende races en culturele ontdekkingen, wat het tot een onvergetelijke ervaring maakt.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht