GP Japan 2024

Formule 1 Grand Prix van Japan 2024

Suzuka International Racing Course

Locatie: Suzuka, Japan
Lengte: 5,807 km
Ronden: 53
Eerste Grand Prix: 1987
Snelste ronde: 1:30.983 (2019)

De Grand Prix van Japan vindt plaats op het iconische Suzuka International Racing Course. Dit uitdagende circuit staat bekend om zijn unieke achtvormige layout en biedt een mix van snelle bochten en technische secties die een ware test vormen voor zowel coureurs als teams.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van Japan heeft door de jaren heen enkele memorabele winnaars gekend. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Max Verstappen
  • 2022: Max Verstappen
  • 2021: Valtteri Bottas
  • 2020: Geen race (afgelast)
  • 2019: Valtteri Bottas

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van Japan 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

1e Vrije Training5 april 202404:30 – 05:30
2e Vrije Training5 april 202408:00 – 09:00
3e Vrije Training6 april 202404:30 – 05:30
Kwalificatie6 april 202408:00 – 09:00
Race7 april 202407:00 – 09:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van Japan op het Suzuka Circuit biedt een uitdagende en unieke ervaring voor de coureurs. Het circuit heeft een lengte van 5,807 km en bestaat uit 53 ronden. Het circuit staat bekend om zijn achtvormige layout, waarbij de baan onder zichzelf doorloopt, en iconische bochten zoals de “S” curves, Degner curve en de 130R.

Suzuka is een favoriet onder de coureurs vanwege de technische uitdaging en de hoge snelheden die behaald worden. De layout van het circuit biedt meerdere inhaalmogelijkheden, wat vaak leidt tot spannende en competitieve races.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Grand Prix van Japan werd gehouden in 1987, en Suzuka is sindsdien een vaste waarde op de Formule 1-kalender. Het circuit staat bekend om zijn rijke historie en de vele legendarische races die hier zijn verreden.

Een van de meest gedenkwaardige races was de titelstrijd tussen Ayrton Senna en Alain Prost in 1989 en 1990. De botsingen tussen deze twee legendarische coureurs op Suzuka zijn nog steeds onderwerp van gesprek in de autosportwereld. Meer recent, de race van 2011, waar Jenson Button zegevierde in een strategische en spannende race.

Strategische Uitdagingen

Het Suzuka Circuit biedt verschillende strategische uitdagingen. De combinatie van snelle bochten en technische secties vereist een goede balans tussen topsnelheid en downforce. Teams moeten ervoor zorgen dat hun auto’s voldoende grip hebben in de bochten, terwijl ze ook competitief blijven op de rechte stukken.

Bandenbeheer is cruciaal, vooral omdat het circuit bekend staat om de hoge slijtage van de banden. Teams moeten hun pitstopstrategieën zorgvuldig plannen om ervoor te zorgen dat ze op het juiste moment de juiste banden gebruiken.

Het weer in Suzuka kan ook een rol spelen, met de kans op regen die altijd aanwezig is. Dit kan de race-omstandigheden drastisch veranderen en vereist flexibiliteit in de strategieën.

Fanervaring

De Grand Prix van Japan biedt een geweldige ervaring voor fans, met de unieke sfeer van het Suzuka Circuit en de passie van de Japanse fans. Het circuit biedt uitstekende faciliteiten voor toeschouwers, met veel tribunes en zichtpunten die een goed uitzicht op de baan bieden. De combinatie van de race en de bruisende sfeer van Suzuka maakt het een onvergetelijke ervaring.

Naast de race biedt Japan tal van entertainment- en recreatieve activiteiten. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige natuur, de rijke cultuur en de heerlijke keuken van het land. Het raceweekend in Suzuka is een mix van spannende races en culturele ontdekkingen, wat het tot een van de hoogtepunten van het Formule 1-seizoen maakt.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht