GP Hongarije 2024

Formule 1 Grand Prix van Hongarije 2024

Hungaroring

Locatie: Mogyoród, Hongarije
Lengte: 4,381 km
Ronden: 70
Eerste Grand Prix: 1986
Snelste ronde: 1:16.627 (2020)

De Grand Prix van Hongarije wordt gehouden op de Hungaroring, een uitdagend en technisch circuit dat bekend staat om zijn krappe bochten en beperkte inhaalmogelijkheden. Dit circuit, gelegen nabij Boedapest, heeft een rijke historie in de Formule 1 en biedt vaak spannende races.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van Hongarije heeft door de jaren heen vele memorabele momenten en winnaars gehad. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Max Verstappen
  • 2022: Max Verstappen
  • 2021: Esteban Ocon
  • 2020: Lewis Hamilton
  • 2019: Lewis Hamilton

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van Hongarije 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

1e Vrije Training19 juli 202413:30 – 14:30
2e Vrije Training19 juli 202417:00 – 18:00
3e Vrije Training20 juli 202412:30 – 13:30
Kwalificatie20 juli 202416:00 – 17:00
Race21 juli 202415:00 – 17:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van Hongarije wordt verreden op de Hungaroring, een circuit dat bekend staat om zijn technische uitdagingen en gebrek aan inhaalmogelijkheden. Het circuit heeft een smalle en kronkelige layout, wat betekent dat de kwalificatiepositie van cruciaal belang is. De Hungaroring wordt vaak vergeleken met een kartbaan vanwege de krappe bochten en korte rechte stukken, wat betekent dat coureurs voortdurend bezig zijn met sturen en remmen.

Het circuit ligt in een natuurlijke kom, wat zorgt voor een unieke sfeer en uitstekende zichtlijnen voor de fans. De zomerse hitte in Hongarije kan ook een rol spelen, aangezien de temperaturen vaak hoog zijn tijdens het raceweekend, wat extra fysieke en mechanische uitdagingen met zich meebrengt.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Grand Prix van Hongarije vond plaats in 1986 en sindsdien is het circuit een vast onderdeel van de Formule 1-kalender. De Hungaroring was het eerste circuit achter het IJzeren Gordijn dat een Formule 1-race organiseerde, wat het een historische locatie maakt. De race heeft vele memorabele momenten opgeleverd, waaronder de eerste overwinning van Damon Hill in 1993 en de verrassende overwinning van Esteban Ocon in 2021.

Een ander hoogtepunt was de race van 1997, waarin Damon Hill bijna een sensationele overwinning behaalde in de Arrows, maar in de laatste ronde technische problemen ondervond. De race van 2006 zag Jenson Button zijn eerste Grand Prix-overwinning behalen in natte omstandigheden, wat zorgde voor een spannende en onvoorspelbare race.

Strategische Uitdagingen

De Hungaroring is een circuit waar strategie en bandenbeheer cruciaal zijn. Het smalle en kronkelige karakter van de baan maakt inhalen moeilijk, dus een goede kwalificatiepositie is van groot belang. Teams moeten een balans vinden tussen downforce en grip, aangezien de vele bochten hoge eisen stellen aan de aerodynamica van de auto. Het circuit is ook zwaar voor de banden, wat betekent dat teams zorgvuldig moeten plannen wanneer ze pitstops maken om de optimale prestaties te behouden.

Fanervaring

De Hungaroring biedt een uitstekende ervaring voor fans, met veel tribunes die een goed zicht bieden op de actie. Het circuit ligt dicht bij Boedapest, een stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en levendige cultuur, waardoor het een populaire bestemming is voor internationale racefans.

Tijdens het raceweekend zijn er tal van activiteiten voor fans, waaronder pit walks, handtekeningsessies met coureurs en entertainmentopties buiten de baan. De sfeer op het circuit is altijd opwindend, met enthousiaste supporters die voor een geweldige ambiance zorgen.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht