GP Groot-Brittannië 2024

Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië 2024

Silverstone Circuit

Locatie: Silverstone, Groot-Brittannië
Lengte: 5,891 km
Ronden: 52
Eerste Grand Prix: 1950
Snelste ronde: 1:27.097 (2020)

De Grand Prix van Groot-Brittannië wordt gehouden op het legendarische Silverstone Circuit, een van de oudste en meest iconische circuits op de Formule 1-kalender. Silverstone heeft een rijke historie en is de thuisbasis van vele memorabele momenten in de Formule 1.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van Groot-Brittannië heeft door de jaren heen vele legendarische winnaars gekend. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Max Verstappen
  • 2022: Carlos Sainz
  • 2021: Lewis Hamilton
  • 2020: Lewis Hamilton
  • 2019: Lewis Hamilton

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van Groot-Brittannië 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

1e Vrije Training5 juli 202413:30 – 14:30
2e Vrije Training5 juli 202417:00 – 18:00
3e Vrije Training6 juli 202412:30 – 13:30
Kwalificatie6 juli 202416:00 – 17:00
Race7 juli 202416:00 – 18:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van Groot-Brittannië op het Silverstone Circuit is een van de meest prestigieuze races van het seizoen. Silverstone, gelegen in het hart van Engeland, is een circuit dat bekend staat om zijn hoge snelheid en uitdagende bochtencombinaties. Het circuit werd oorspronkelijk gebouwd op een voormalige militaire luchthaven en heeft door de jaren heen verschillende configuraties ondergaan, maar blijft een favoriet onder coureurs en fans.

Het huidige circuit heeft een mix van snelle bochten zoals Maggotts, Becketts en Chapel, die de aerodynamische efficiëntie van de auto’s testen, en langzame bochten zoals Village en The Loop, die remtechniek en tractie vereisen. Het weer in Groot-Brittannië kan onvoorspelbaar zijn, wat vaak leidt tot spannende en onvoorspelbare races.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Formule 1 Grand Prix werd in 1950 gehouden op Silverstone, waarmee het circuit een belangrijke plaats in de geschiedenis van de sport inneemt. Door de jaren heen heeft Silverstone vele iconische momenten en races gezien. Een van de meest memorabele momenten was de heroïsche overwinning van Nigel Mansell in 1987, waarbij hij Nelson Piquet inhaalde in de laatste rondes voor een uitzinnig thuispubliek.

In recente jaren hebben we spectaculaire races gezien, zoals de race in 2020 waarin Lewis Hamilton de overwinning behaalde ondanks een lekke band in de laatste ronde. De opkomst van jonge talenten en de voortdurende dominantie van ervaren coureurs maken de Britse Grand Prix altijd een evenement om naar uit te kijken.

Strategische Uitdagingen

Silverstone is een circuit dat hoge eisen stelt aan de banden vanwege de snelle bochten en het ruwe asfalt. Teams moeten een balans vinden tussen snelheid op de rechte stukken en grip in de bochten. Bandenbeheer is cruciaal, vooral omdat de harde bochten de banden snel kunnen slijten. Aerodynamische efficiëntie is ook van groot belang, aangezien de hoge snelheden en snelle bochten veel downforce vereisen.

Fanervaring

Silverstone is een van de meest geliefde circuits onder fans, mede dankzij de uitstekende faciliteiten en de rijke motorsporttraditie van Groot-Brittannië. Het circuit biedt een groot aantal tribunes en zichtpunten die een goed uitzicht op de baan bieden. Het Britse publiek staat bekend om zijn passie en kennis van de sport, wat zorgt voor een geweldige sfeer tijdens het raceweekend.

Naast de actie op de baan, biedt het Silverstone Circuit een scala aan entertainmentopties voor fans, inclusief concerten, fan zones en mogelijkheden om coureurs te ontmoeten. De nabijheid van historische steden zoals Oxford en Londen maakt het een aantrekkelijke bestemming voor internationale bezoekers.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht