GP Emilia-Romagna 2024

Formule 1 Grand Prix van Emilia-Romagna 2024

Autodromo Enzo e Dino Ferrari

Locatie: Imola, Italië
Lengte: 4,909 km
Ronden: 63
Eerste Grand Prix: 1980
Snelste ronde: 1:15.484 (2021)

De Grand Prix van Emilia-Romagna vindt plaats op het iconische Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola. Dit historische circuit is een favoriet onder de coureurs en fans vanwege zijn uitdagende layout en rijke geschiedenis in de autosport.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van Emilia-Romagna heeft enkele memorabele winnaars gekend sinds zijn terugkeer op de kalender. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Max Verstappen
  • 2022: Max Verstappen
  • 2021: Lewis Hamilton
  • 2020: Lewis Hamilton

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van Emilia-Romagna 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

1e Vrije Training17 mei 202413:30 – 14:30
2e Vrije Training17 mei 202417:00 – 18:00
3e Vrije Training18 mei 202412:30 – 13:30
Kwalificatie18 mei 202416:00 – 17:00
Race19 mei 202415:00 – 17:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van Emilia-Romagna op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari biedt een uitdagende en unieke ervaring voor de coureurs. Het circuit heeft een lengte van 4,909 km en bestaat uit 63 ronden. Het circuit staat bekend om zijn snelle bochten, hoogteverschillen en technische secties die de vaardigheden van de coureurs maximaal op de proef stellen.

Imola is een van de weinige circuits ter wereld die tegen de klok in rijdt, wat een extra uitdaging vormt. Het circuit omvat enkele beroemde bochten zoals Acque Minerali, Piratella en de Variante Alta, die precisie en moed vereisen van de coureurs.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Grand Prix van San Marino op het Imola-circuit werd gehouden in 1980. Na een periode van afwezigheid, keerde het circuit terug op de kalender als de Grand Prix van Emilia-Romagna in 2020. Het circuit heeft een rijke historie met enkele van de meest memorabele en dramatische races in de Formule 1-geschiedenis.

Een van de meest gedenkwaardige momenten in de recente geschiedenis was de race van 2021, waar Lewis Hamilton een indrukwekkende comeback maakte na een uitstapje naast de baan, om uiteindelijk tweede te worden achter Max Verstappen. De race van 2020 was ook bijzonder, met Mercedes die hun zevende opeenvolgende constructeurskampioenschap veiligstelde.

Strategische Uitdagingen

Het Autodromo Enzo e Dino Ferrari biedt verschillende strategische uitdagingen. De combinatie van snelle secties en technische bochten vereist een goede balans tussen topsnelheid en downforce. Teams moeten ervoor zorgen dat hun auto’s voldoende grip hebben in de bochten, terwijl ze ook competitief blijven op de rechte stukken.

Bandenbeheer is cruciaal op dit circuit, vooral vanwege de abrasieve oppervlakte en de hoge laterale krachten in de snelle bochten. Teams moeten hun pitstopstrategieën zorgvuldig plannen om ervoor te zorgen dat ze op het juiste moment de juiste banden gebruiken.

Het weer in Imola kan ook een rol spelen, met de kans op regen die altijd aanwezig is in de lente. Dit kan de race-omstandigheden drastisch veranderen en vereist flexibiliteit in de strategieën.

Fanervaring

De Grand Prix van Emilia-Romagna biedt een geweldige ervaring voor fans, met de historische sfeer van het Imola-circuit en de passie van de Italiaanse fans. Het circuit biedt uitstekende faciliteiten voor toeschouwers, met veel tribunes en zichtpunten die een goed uitzicht op de baan bieden. De combinatie van de race en de rijke geschiedenis van Imola maakt het een onvergetelijke ervaring.

Naast de race biedt Imola en de omliggende regio tal van entertainment- en recreatieve activiteiten. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige Italiaanse landschappen, de rijke cultuur en de heerlijke keuken van de regio Emilia-Romagna. Het raceweekend in Imola is een mix van spannende races en culturele ontdekkingen, wat het tot een van de hoogtepunten van het Formule 1-seizoen maakt.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht