GP China 2024

Formule 1 Grand Prix van China 2024

Shanghai International Circuit

Locatie: Shanghai, China
Lengte: 5,451 km
Ronden: 56
Eerste Grand Prix: 2004
Snelste ronde: 1:32.238 (2004)

De Grand Prix van China vindt plaats op het Shanghai International Circuit. Dit moderne circuit, ontworpen door Hermann Tilke, staat bekend om zijn technische layout en spectaculaire infrastructuur. De bochten 1 en 2 vormen een iconisch gedeelte van de baan, waarbij coureurs hun technische vaardigheden maximaal moeten benutten.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van China heeft enkele memorabele winnaars gekend sinds zijn toevoeging aan de Formule 1-kalender. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2019: Lewis Hamilton
  • 2018: Daniel Ricciardo
  • 2017: Lewis Hamilton
  • 2016: Nico Rosberg
  • 2015: Lewis Hamilton

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van China 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

Eerste Vrije Training19 april 202405:30 – 06:30
Sprint shootout19 april 202409:30 – 10:14
Sprintrace20 april 202405:00 – 06:00
Kwalificatie20 april 202409:00 – 10:00
Race21 april 202409:00 – 11:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van China op het Shanghai International Circuit biedt een uitdagende en unieke ervaring voor de coureurs. Het circuit heeft een lengte van 5,451 km en bestaat uit 56 ronden. Het circuit staat bekend om zijn lange rechte stukken en technische bochten, wat zorgt voor spannende races en veel inhaalmogelijkheden.

Het Shanghai International Circuit is een favoriet onder de coureurs vanwege de uitdagende layout. De bochtencombinatie van bocht 1 en 2, die in een scherpe draai naar rechts beginnen en overgaan in een langzame linkerbocht, test de vaardigheden en concentratie van elke coureur. De lange achterste rechte lijn biedt een uitstekende inhaalmogelijkheid, vooral met behulp van DRS.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Grand Prix van China werd gehouden in 2004, en het evenement heeft sindsdien een belangrijke plaats verworven op de Formule 1-kalender. Het circuit staat bekend om zijn spannende races en indrukwekkende infrastructuur, waaronder de enorme hoofdtribune die plaats biedt aan duizenden fans.

Een van de meest gedenkwaardige races was de race van 2018, waar Daniel Ricciardo vanuit het middenveld naar de overwinning stormde na een strategisch meesterwerk van het Red Bull-team. De race van 2007 was ook memorabel, met een dramatische uitval van Lewis Hamilton die zijn kampioenschapskansen dat jaar beïnvloedde.

Strategische Uitdagingen

Het Shanghai International Circuit biedt verschillende strategische uitdagingen. De combinatie van lange rechte stukken en technische bochten vereist een goede balans tussen topsnelheid en downforce. Teams moeten ervoor zorgen dat hun auto’s voldoende grip hebben in de bochten, terwijl ze ook competitief blijven op de rechte stukken.

Bandenbeheer is cruciaal op dit circuit, vooral omdat de oppervlakte van het circuit variërende niveaus van grip biedt, wat invloed heeft op de slijtage van de banden. Teams moeten hun pitstopstrategieën zorgvuldig plannen om ervoor te zorgen dat ze op het juiste moment de juiste banden gebruiken.

Het weer in Shanghai kan ook een rol spelen, met de kans op regen die altijd aanwezig is. Dit kan de race-omstandigheden drastisch veranderen en vereist flexibiliteit in de strategieën. De mogelijkheid van regen kan ook leiden tot een verhoogde kans op incidenten en safety car-situaties, wat de dynamiek van de race kan veranderen.

Fanervaring

De Grand Prix van China biedt een geweldige ervaring voor fans, met de moderne faciliteiten van het Shanghai International Circuit en de passie van de Chinese fans. Het circuit biedt uitstekende faciliteiten voor toeschouwers, met veel tribunes en zichtpunten die een goed uitzicht op de baan bieden. De combinatie van de race en de bruisende sfeer van Shanghai maakt het een onvergetelijke ervaring.

Naast de race biedt Shanghai tal van entertainment- en recreatieve activiteiten. Bezoekers kunnen genieten van de indrukwekkende skyline, de rijke geschiedenis en cultuur, en de heerlijke keuken van de stad. Het raceweekend in Shanghai is een mix van spannende races en culturele ontdekkingen, wat het tot een van de hoogtepunten van het Formule 1-seizoen maakt.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht