GP Canada 2024

Formule 1 Grand Prix van Canada 2024

Circuit Gilles Villeneuve

Locatie: Montréal, Canada
Lengte: 4,361 km
Ronden: 70
Eerste Grand Prix: 1967
Snelste ronde: 1:13.078 (2019)

De Grand Prix van Canada wordt gehouden op het iconische Circuit Gilles Villeneuve, gelegen op het Île Notre-Dame in Montréal. Dit semi-stratencircuit biedt een unieke uitdaging met zijn mix van lange rechte stukken en krappe bochten, gecombineerd met lage gripniveaus die strategisch inzicht en technische vaardigheid van de coureurs vereisen. Het circuit is vernoemd naar de legendarische Canadese coureur Gilles Villeneuve, die bekend stond om zijn agressieve en spannende rijstijl.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van Canada heeft door de jaren heen vele memorabele momenten en overwinningen gekend. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Max Verstappen
  • 2022: Max Verstappen
  • 2019: Lewis Hamilton
  • 2018: Sebastian Vettel
  • 2017: Lewis Hamilton

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van Canada 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

1e Vrije Training7 juni 202419:30 – 20:30
2e Vrije Training7 juni 202423:00 – 00:00
3e Vrije Training8 juni 202418:30 – 19:30
Kwalificatie8 juni 202422:00 – 23:00
Race9 juni 202420:00 – 22:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van Canada is een van de meest verwachte races op de Formule 1-kalender, dankzij het uitdagende karakter van het Circuit Gilles Villeneuve. Dit circuit, gelegen op een kunstmatig eiland in de Saint Lawrence-rivier, combineert elementen van een straatcircuit met die van een permanent circuit. De lange rechte stukken, zoals het beroemde Casino Straight, worden afgewisseld met scherpe bochten en chicanes, waaronder de bekende “Wall of Champions” bocht, waar vele prominente coureurs door de jaren heen tegen de muur zijn gecrasht.

Deze combinatie van rechte stukken en technische secties zorgt ervoor dat het circuit hoge snelheden mogelijk maakt terwijl de coureurs ook hun vaardigheden in het remmen en insturen moeten tonen. Het weer in Montréal kan in juni variëren van zonnig en warm tot regenachtig, wat extra onvoorspelbaarheid toevoegt aan de race.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Grand Prix van Canada werd gehouden in 1967 op het Mosport Park in Ontario, voordat het evenement in 1978 verhuisde naar zijn huidige locatie in Montréal. Sindsdien heeft het Circuit Gilles Villeneuve vele gedenkwaardige races gehost. Van heroïsche inhaalacties tot dramatische crashes, de GP van Canada heeft het allemaal.

Een van de meest memorabele momenten was de race van 2011, die de langste Grand Prix ooit werd door meerdere onderbrekingen en regenpauzes. Jenson Button won die race na een opmars vanaf de laatste positie, wat als een van de grootste comebacks in de Formule 1-historie wordt beschouwd.

Strategische Uitdagingen

De Grand Prix van Canada is niet alleen een test voor de coureurs maar ook voor de teams. De hoge snelheden en het zware remwerk eisen hun tol op de remmen en motoren, terwijl de lage gripniveaus bandenbeheer cruciaal maken. Teams moeten een balans vinden tussen snelheid op de rechte stukken en stabiliteit in de bochten, wat vaak leidt tot interessante strategische keuzes en onverwachte uitkomsten.

Fanervaring

Het Circuit Gilles Villeneuve biedt ook een fantastische ervaring voor fans, met uitstekende zichtlijnen en de nabijheid van de actie. Montréal zelf, met zijn rijke cultuur en gastvrijheid, maakt het bezoek aan de Canadese GP tot een onvergetelijke ervaring.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht