GP Brazilië 2024

Formule 1 Grand Prix van Brazilië 2024

Autódromo José Carlos Pace (Interlagos)

Locatie: São Paulo, Brazilië
Lengte: 4,309 km
Ronden: 71
Eerste Grand Prix: 1973
Snelste ronde: 1:10.540 (2019)

De Grand Prix van Brazilië vindt plaats op het iconische Autódromo José Carlos Pace, beter bekend als Interlagos, een circuit dat bekend staat om zijn opwindende races en gepassioneerde fans. Dit circuit, gelegen in São Paulo, biedt een uitdagende mix van snelle bochten en rechte stukken.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van Brazilië heeft een rijke historie met vele legendarische winnaars. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Max Verstappen
  • 2022: George Russell
  • 2021: Lewis Hamilton
  • 2020: Geen race vanwege COVID
  • 2019: Max Verstappen

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van Brazilië 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

Eerste vrije training1 november 202415:30 – 16:30
Sprint shootout1 november 202419:00 – 20:00
Sprintrace2 november 202415:00 – 16:00
Kwalificatie2 november 202419:00 – 20:00
Race3 november 202418:00 – 20:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van Brazilië op Interlagos staat bekend om zijn uitdagende layout en onvoorspelbare weersomstandigheden. Het circuit heeft een lengte van 4,309 km en bestaat uit 71 ronden. Een van de meest opvallende kenmerken van het circuit is het hoogteverschil, met name de klim naar start/finish, die zorgt voor spannende gevechten en strategische uitdagingen.

Interlagos biedt een mix van snelle rechte stukken, zoals het lange rechte stuk op het achterste gedeelte van het circuit, en technische bochten die precisie en vaardigheid van de coureurs vereisen. De combinatie van deze elementen maakt het circuit tot een favoriet onder coureurs en fans.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Grand Prix van Brazilië werd gehouden in 1973 en het evenement is sindsdien een belangrijk onderdeel van de Formule 1-kalender geworden. Het circuit is vernoemd naar de Braziliaanse coureur José Carlos Pace, die zijn thuisrace won in 1975. Interlagos heeft vele memorabele momenten opgeleverd, waaronder de wereldtitel van Ayrton Senna in 1991 en de dramatische regenrace van 2003.

Een van de meest gedenkwaardige races was die van 2008, waar Lewis Hamilton in de laatste bocht van de laatste ronde zijn eerste wereldtitel behaalde door Timo Glock in te halen. Deze race wordt vaak genoemd als een van de spannendste finales in de geschiedenis van de Formule 1.

Strategische Uitdagingen

Het Autódromo José Carlos Pace biedt verschillende strategische uitdagingen. De hoogteverschillen en de technische bochten vereisen een goede afstelling van de auto, waarbij een balans moet worden gevonden tussen downforce en snelheid op de rechte stukken. Bandenbeheer is cruciaal, vooral omdat het weer in São Paulo onvoorspelbaar kan zijn en snel kan omslaan.

De eerste bocht, bekend als de “Senna S”, biedt veel inhaalmogelijkheden maar kan ook tot incidenten leiden, vooral in de openingsronde. Het is belangrijk dat coureurs hier agressief maar ook voorzichtig zijn om schade te vermijden. Daarnaast speelt de pitstopstrategie een belangrijke rol, vooral omdat de kans op een safety car hoog is vanwege de nauwe secties van het circuit.

Fanervaring

De Grand Prix van Brazilië biedt een geweldige ervaring voor fans, met de gepassioneerde Braziliaanse fans die een unieke sfeer creëren. Het circuit biedt uitstekende faciliteiten voor toeschouwers, met veel tribunes en zichtpunten die een goed uitzicht op de baan bieden. De sfeer in São Paulo tijdens het raceweekend is electrisch, met talloze evenementen en festiviteiten die plaatsvinden in de stad.

Naast de race biedt São Paulo tal van culturele en recreatieve activiteiten. Bezoekers kunnen genieten van de rijke geschiedenis, de diverse keuken en de bruisende sfeer van de stad. Het raceweekend in São Paulo is een mix van spannende races en culturele ontdekkingen, wat het tot een onvergetelijke ervaring maakt.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht