GP België 2024

Formule 1 Grand Prix van België 2024

Circuit de Spa-Francorchamps

Locatie: Stavelot, België
Lengte: 7,004 km
Ronden: 44
Eerste Grand Prix: 1925
Snelste ronde: 1:46.286 (2020)

De Grand Prix van België wordt gehouden op het iconische Circuit de Spa-Francorchamps, een van de langste en meest uitdagende circuits op de Formule 1-kalender. Spa staat bekend om zijn snelle bochten, hoogteverschillen en de altijd veranderende weersomstandigheden, wat het tot een favoriet maakt onder coureurs en fans.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van België heeft door de jaren heen vele legendarische winnaars gehad. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Max Verstappen
  • 2022: Max Verstappen
  • 2021: Max Verstappen
  • 2020: Lewis Hamilton
  • 2019: Charles Leclerc

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van België 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

1e Vrije Training26 juli 202413:30 – 14:30
2e Vrije Training26 juli 202417:00 – 18:00
3e Vrije Training27 juli 202412:30 – 13:30
Kwalificatie27 juli 202416:00 – 17:00
Race28 juli 202415:00 – 17:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van België wordt verreden op het legendarische Circuit de Spa-Francorchamps, een circuit dat bekend staat om zijn snelle, vloeiende lay-out en uitdagende bochtencombinaties. Het circuit, gelegen in de Ardennen, heeft een lengte van 7,004 km en is daarmee een van de langste op de kalender. De baan bevat iconische secties zoals Eau Rouge en Raidillon, die de vaardigheden en moed van de coureurs echt op de proef stellen.

De weersomstandigheden in Spa kunnen zeer onvoorspelbaar zijn, met regen die vaak slechts een deel van het circuit beïnvloedt. Dit maakt de race extra uitdagend en zorgt vaak voor spannende en onvoorspelbare races. Coureurs moeten niet alleen snel zijn, maar ook strategisch denken en anticiperen op veranderende omstandigheden.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Grand Prix van België werd gehouden in 1925 en het circuit van Spa-Francorchamps heeft sindsdien een belangrijke plaats ingenomen in de Formule 1-historie. Spa is beroemd om zijn hoogteverschillen en snelle bochten, die zorgen voor spectaculaire races en memorabele momenten.

Een van de meest gedenkwaardige momenten in de recente geschiedenis was de race van 1998, die gekenmerkt werd door een enorme crash bij de start in natte omstandigheden. Damon Hill behaalde die dag een verrassende overwinning voor Jordan. In 2000 zagen we een van de beste inhaalacties ooit, toen Mika Häkkinen Michael Schumacher passeerde met hulp van een achterblijver.

In recente jaren heeft Spa opnieuw spannende races geleverd, met spectaculaire overwinningen van onder andere Max Verstappen en Charles Leclerc. De Belgische Grand Prix blijft een van de hoogtepunten van het Formule 1-seizoen.

Strategische Uitdagingen

Het Circuit de Spa-Francorchamps biedt verschillende strategische uitdagingen. De lange baan betekent dat het verkeer minder een probleem is, maar de variabele weersomstandigheden kunnen strategieën ingewikkeld maken. Teams moeten klaar zijn om snel te reageren op veranderingen in het weer en de juiste keuze maken tussen droog- en regenbanden.

Bandenbeheer is ook cruciaal op dit circuit, vooral door de hoge snelheden en snelle bochten die veel van de banden vragen. De lange rechte stukken bieden goede inhaalmogelijkheden, wat betekent dat coureurs agressief kunnen zijn met hun strategieën, vooral tijdens safety car-periodes.

Fanervaring

Spa-Francorchamps is een van de meest geliefde circuits onder de fans, mede dankzij de prachtige natuurlijke omgeving en de rijke geschiedenis van het circuit. Het circuit biedt uitstekende faciliteiten voor toeschouwers, met veel tribunes en grasbanken die een goed uitzicht op de baan bieden.

De Belgische Grand Prix is populair bij fans uit heel Europa, en de sfeer tijdens het raceweekend is altijd opwindend. Naast de actie op de baan, biedt de regio rond Spa veel mogelijkheden voor outdooractiviteiten en sightseeing, waardoor het een geweldige bestemming is voor een raceweekend.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht