GP Azerbeidzjan 2024

Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan 2024

Baku City Circuit

Locatie: Bakoe, Azerbeidzjan
Lengte: 6,003 km
Ronden: 51
Eerste Grand Prix: 2016
Snelste ronde: 1:43.009 (2019)

De Grand Prix van Azerbeidzjan wordt gehouden op het Baku City Circuit, een uitdagend stratencircuit dat bekend staat om zijn lange rechte stukken en nauwe bochten. Dit circuit, gelegen in de hoofdstad Bakoe, biedt vaak spannende races en veel inhaalmogelijkheden.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van Azerbeidzjan heeft sinds zijn introductie in 2016 al enkele memorabele winnaars en races gekend. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Max Verstappen
  • 2022: Max Verstappen
  • 2021: Sergio Pérez
  • 2020: Geen race vanwege COVID-19
  • 2019: Valtteri Bottas

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van Azerbeidzjan 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

1e Vrije Training13 september11:30 – 12:30
2e Vrije Training13 september15:00 – 16:00
3e Vrije Training14 september10:30 – 11:30
Kwalificatie14 september14:00 – 15:00
Race15 september13:00 – 15:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van Azerbeidzjan wordt verreden op het Baku City Circuit, een uitdagend stratencircuit dat bekend staat om zijn mix van lange rechte stukken en technische bochtensecties. Het circuit heeft een lengte van 6,003 km en 51 ronden, wat het tot een van de langste circuits op de kalender maakt. De baan bevat enkele van de smalste secties van de Formule 1, met name rond het historische gedeelte van de stad, wat de precisie van de coureurs op de proef stelt.

Het circuit combineert hoge snelheden met technische uitdagingen, waardoor de race altijd onvoorspelbaar is. De lange rechte stukken, zoals het 2,2 kilometer lange rechte stuk langs de kustlijn, bieden uitstekende inhaalmogelijkheden, terwijl de nauwe bochten precisie en vaardigheden vereisen.

Historie en Hoogtepunten

De Grand Prix van Azerbeidzjan werd voor het eerst gehouden in 2016 en heeft sindsdien een aantal gedenkwaardige races opgeleverd. Het circuit heeft de reputatie opgebouwd voor dramatische en spannende races, vaak met onverwachte wendingen en incidenten. De race van 2017 staat bijvoorbeeld bekend om het intense gevecht tussen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton, en de race van 2021 zag een dramatische klapband voor Max Verstappen en een daaropvolgende overwinning voor Sergio Pérez.

Het Baku City Circuit biedt een unieke combinatie van historische en moderne elementen, met het oude stadscentrum van Bakoe als achtergrond voor enkele van de smalste delen van het circuit. De mix van snelheidssectoren en technische uitdagingen zorgt ervoor dat de Grand Prix van Azerbeidzjan een favoriet is onder coureurs en fans.

Strategische Uitdagingen

Het Baku City Circuit biedt verschillende strategische uitdagingen. De lange rechte stukken vragen om lage downforce-instellingen om maximale topsnelheid te bereiken, maar de technische bochtensecties vereisen tegelijkertijd voldoende grip en downforce. Dit betekent dat teams een zorgvuldige balans moeten vinden in hun setup.

Bandenbeheer is ook een belangrijke factor, vooral omdat het asfalt van het stratencircuit zwaar kan zijn voor de banden. De hoge snelheden en harde remzones kunnen de banden snel verslijten, wat betekent dat teams hun pitstopstrategieën goed moeten plannen om het meeste uit hun race te halen.

De onvoorspelbare aard van de race in Bakoe, met een hoge kans op safety cars en incidenten, betekent dat flexibiliteit in strategie essentieel is. Teams moeten klaar zijn om snel te reageren op veranderingen tijdens de race.

Fanervaring

Het Baku City Circuit biedt een unieke ervaring voor fans, met het prachtige uitzicht op de Kaspische Zee en de historische architectuur van Bakoe als achtergrond. Het circuit heeft uitstekende faciliteiten voor toeschouwers, met veel tribunes en zichtpunten die een goed uitzicht op de actie bieden. De combinatie van moderniteit en geschiedenis in Bakoe maakt het een interessante bestemming voor racefans.

Naast de race biedt de stad Bakoe tal van culturele en recreatieve activiteiten. Bezoekers kunnen genieten van de rijke geschiedenis, architectuur en de lokale keuken. Het raceweekend in Bakoe is een mix van spannende races en culturele ontdekkingen, wat het tot een onvergetelijke ervaring maakt.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht