GP Abu Dhabi 2024

Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi 2024

Yas Marina Circuit

Locatie: Yas Island, Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten
Lengte: 5,554 km
Ronden: 58
Eerste Grand Prix: 2009
Snelste ronde: 1:39.283 (2019)

De Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi 2024 vindt plaats op het indrukwekkende Yas Marina Circuit. Het circuit is gelegen op Yas Island. Dit moderne circuit staat bekend om zijn unieke layout en de spectaculaire nachtrace die de finale van het Formule 1-seizoen markeert.

Winnaars Vorige Jaren

De Grand Prix van Abu Dhabi heeft door de jaren heen enkele memorabele winnaars gekend. Hier zijn de winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2023: Max Verstappen
  • 2022: Max Verstappen
  • 2021: Lewis Hamilton
  • 2020: Max Verstappen
  • 2019: Lewis Hamilton

Tijdschema 2024

Het raceweekend voor de Grand Prix van Abu Dhabi 2024 volgt het gebruikelijke Formule 1-formaat met drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race. Hieronder het gedetailleerde schema:

1e Vrije Training6 december 202410:30 – 11:30
2e Vrije Training6 december 202414:00 – 15:00
3e Vrije Training7 december 202411:30 – 12:30
Kwalificatie7 december 202415:00 – 16:00
Race8 december 202414:00 – 16:00
Kijk live op Viaplay

Race Informatie

De Grand Prix van Abu Dhabi op het Yas Marina Circuit biedt een unieke uitdaging met zijn combinatie van lange rechte stukken en technische bochten. Het circuit heeft een lengte van 5,554 km en bestaat uit 58 ronden. Een van de meest opvallende kenmerken van het circuit is het gedeelte dat onder het iconische Yas Hotel doorloopt, wat zorgt voor een spectaculaire achtergrond tijdens de nachtrace.

Het circuit biedt een mix van hoge snelheden en technische secties, waardoor het een interessante uitdaging vormt voor de coureurs. De lange rechte stukken bieden inhaalmogelijkheden, terwijl de technische bochten precisie en vaardigheid vereisen.

Historie en Hoogtepunten

De eerste Grand Prix van Abu Dhabi werd gehouden in 2009 en het evenement is sindsdien een vast onderdeel van de Formule 1-kalender. Het circuit staat bekend om zijn moderne faciliteiten en spectaculaire nachtrace, die een unieke sfeer biedt en de finale van het Formule 1-seizoen markeert.

Een van de meest gedenkwaardige races was die van 2010, waar Sebastian Vettel zijn eerste wereldtitel behaalde door de race te winnen. De race van 2021 was ook bijzonder, toen Lewis Hamilton en Max Verstappen streden om het kampioenschap in een van de spannendste seizoensfinales ooit.

Strategische Uitdagingen

Het Yas Marina Circuit biedt verschillende strategische uitdagingen. De combinatie van lange rechte stukken en technische bochten vereist een goede balans tussen topsnelheid en downforce. Teams moeten ervoor zorgen dat hun auto’s voldoende grip hebben in de bochten, terwijl ze ook competitief blijven op de rechte stukken.

Bandenbeheer is cruciaal, vooral vanwege de overgang van dag naar nacht tijdens de race, wat invloed heeft op de temperatuur en de grip van de banden. Teams moeten hun pitstopstrategieën zorgvuldig plannen om ervoor te zorgen dat ze op het juiste moment de juiste banden gebruiken.

De eerste sector van het circuit biedt goede inhaalmogelijkheden, vooral in de lange rechte stukken en de daaropvolgende chicanes. De coureurs moeten hier agressief zijn om posities te winnen, maar ook voorzichtig om incidenten te vermijden.

Fanervaring

De Grand Prix van Abu Dhabi biedt een ongeëvenaarde ervaring voor fans, met de unieke sfeer van een nachtrace en de moderne faciliteiten van het Yas Marina Circuit. Het circuit biedt uitstekende faciliteiten voor toeschouwers, met veel tribunes en zichtpunten die een goed uitzicht op de baan bieden. De combinatie van de race en de bruisende sfeer van Yas Island maakt het een onvergetelijke ervaring.

Naast de race biedt Abu Dhabi tal van entertainment- en recreatieve activiteiten. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige stranden, luxe resorts en de rijke cultuur van de stad. Het raceweekend in Abu Dhabi is een mix van spannende races en luxe vermaak. Wat het tot een van de hoogtepunten van het Formule 1-seizoen maakt.

Kijk live op Viaplay
Deel dit bericht